¼ kg smör
1 stor gul lök finhackad
2-3 vitlöksklyftor hackade
½ msk ingefära finhackad
1 kanelstång
5-6 hela nejlikor
1 tsk hel svartpeppar
½ tsk fänkålsfrön
½ tsk spiskummin
½ tsk kardemummakärnor
½ tsk bockhornsklöver
½ tsk gurkmeja
Lägg smöret i en stekpanna och låt smälta. Häll i den hackade löken, vitlöken och ingefäran samt alla kryddorna. Låt det bubbla tills löken börjar dra ihop sig lite och få färg, det kan ta ½ tim. Rör då och då. Ta av från värmen och låt svalna lite. Sila kryddsmöret så du får bort allt tjockt och låt vätskan rinna ner i en burk. Sätt på locket och förvara i kylen.
Nitr Qibe är väldigt gott, man steker kött, färs och ägg i det. Ofta lägger man till hackad lök, tomatpuré och fler kryddor när man lagar mat med Nitr Qibe. Köttfärsröra stekt med Nitr Qibe är jättegott!
Stefan Haase
(Sidan uppdaterad: 2018-05-03)