C:a 2 dl
2 msk ingefära
1 msk koriander
1 msk kardemumma
1 msk bockhornsklöver
1 msk muskotnöt
2 tsk nejlikor
2 tsk kanel
2 tsk kryddpeppar
Alla dessa kryddor skall vara malda. Rosta kryddorna i en stekpanna på svag värme i c:a 5 min. Rör runt hela tiden.
2 msk salt
2 msk paprika
2 tsk chilipeppar
2 tsk svartpeppar
2 tsk cayennpeppar
Även dessa kryddor skall vara malda. Häll i dem i kryddblandningen i stekpannan och rör runt hela tiden. Var försiktig med pepparsorterna, det får inte bli mer än max 2 tsk av varje, för annars blir det för starkt. Rosta alltihop i 10 min. Ta sen av pannan och låt den svalna. Häll på en burk med tätt lock. Låt stå torrt.
Berbere är basen i all etiopisk matlagning, nästan alla maträtter och de flesta bröd innehåller mer eller mindre mycket berbere. Alla kryddor går att köpa i vanliga mataffärer utom bockhornsklöver, den får man köpa på nätet.
Berbere kan man med fördel använda för att piffa till svenska lamm-nöt- och kycklingrätter.
Stefan Haase
(Sidan uppdaterad: 2018-05-03)