4 pers
250 g brysselkål
150 g haricots verts i småbitar
2 dl vatten
½ dl Kikkoman soja
½-1 tsk salt
1 tsk torkad rosmarin
½-1 msk grönpeppar
1 msk hackad persilja
1 tsk vardera av oregano och basilika
1½ gul lök hackade
2 vitlöksklyftor pressade
150 g squash i småbitar
1 morötter skivade
150 g ärtor
½ dl vitt vin
2 msk madeiravin
3 dl grädde 40%
Häll brysselkålen och haricots vertsbitarna i en gryta och fyll på vattnet. Häll i soja, salt och alla kryddorna och låt koka upp. Stek under tiden löken i smör på hög värme i en stekpanna, löken skall bli rejält brun men inte vidbränd. Pressa i vitlöken. Häll löken i grytan. Häll lite vatten i stekpannan och rör runt och häll det sen i grytan. Stek squash- och morotsbitarna i olja i stekpannan och häll sen ner i grytan. Häll i ärtorna. Koka tills grönsakerna är mjuka. 10-15 min. Häll i vinet, grädden och en skvätt madeira och rör om.
Nu är soppan färdig att serveras. Men den kan också mixas om man vill ha en slät soppa.
Till soppan äter man gärna en ostgratinerad brödskiva eller två, samt dricker med förtjusning ett glas vitt vin typ Foot of Africa.
Stefan Haase
(Sidan uppdaterad: 2020-04-26)