10 pers.

1 kg märgben
2 kg rödbetor
4 lökar
3-5 hg högrev
Smör
Vatten så det täcker
2 köttbuljongtärningar
2 grönsaksbuljongtärningar
Salt och peppar
Smetana/gräddfil

Koka märgbenen i minst 1 tim, det skall vara så mycket vatten att det precis täcker benen. Skumma av det fula skummet som kommer i början. Under tiden benen kokar skalar du och klyver rödbetorna och lökarna. Strimla dem i en assistent. Skär köttet i småbitar och bryn dem ordentligt i smöret. Salta och peppra.

Sila av buljongen från benen. Häll i en stor gryta och häll i de strimlade betorna, lökarna och köttet. Späd med vatten och rör om, vattenmängden beror på om du vill ha tjock eller tunn soppa. Koka tills betorna börjar bli mjuka, provsmaka konsistensen. Smula i buljongtärningarna och strö i lite salt och peppar och rör om. Smaka av. Det kan behövas fler tärningar och mer salt om du har tagit i mycket vatten.

Servera med en klick smetana/gräddfil. Smakrikt öl: Lagunita Little Sumpin´ Extra är gott!

Stefan Haase

(Sidan uppdaterad: 2020-04-26)