6 pers
1 kg högrev
1 l vatten
2 köttbuljongtärningar
1 grönsaksbuljongtärning
4 lagerblad
6-8 kryddpepparkorn
3 viklöksklyftor
8 normalstora morötter
½ stor rotselleri
1 palsternacka
8 stora schalottenlökar
3 dl gröna ärtor
Salt och peppar
Potatis och ättiksgurka
Skär köttet i 3-5 cm stora bitar. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. När smöret fräser, lägg i köttbitarna, salta och peppra och bryn runt om tills de fått färg. Häll över i en gryta. Häll på vattnet. Smula i buljongtärningarna. Stoppa i lagerbladen och kryddpepparn. Pressa i vitlöken. Låt småkoka i 1 tim.
Skala och slanta morötterna och häll i. Skala rotsellerin och skär den i 1 cm stora tärningar och häll i. Skala och skär palsternackan i 5 cm långa och 5 mm tjocka stavar och häll i. Skala schalottenlökarna och lägg i dem hela. Häll i ärtorna. Grönsakerna skall tillsättas i denna ordning så morötterna kokar längst tid och ärtorna minst. Låt småkoka 5-10 min efter det att ärtorna kom i. Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt mjölig potatis och ättiksgurka. Ett mustigt rött vin bör ledsaga denna rätt, tex El Rey.
Stefan Haase
(Sidan uppdaterad: 2020-04-27)