Inkokt strömming med skarpsås
4-6 pers
600 g strömmingsfiléer
4 dl vatten
5 msk ättika 12%
2 msk socker
2 tsk salt
10 vitpepparkorn
8 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Strö finhackad persilja på strömmingarnas köttsida. Rulla ihop dem och lägg dem med skarven nedåt i en traktörpanna eller en ugnsform. Koka upp spadet och slå det på strömmingen. Lägg på locket på traktörpannan och låt det koka 8-10 min, eller sätt formen i ugnen på 200 i c:a 20 min. Dra av/ta ut och låt strömmingen svalna i spadet. Koka potatis.
Ät strömming och potatis med skarpsås, se särskilt recept. Drick ett lageröl till detta, en snaps gör inte ont heller!
Skarpsås 4 pers
1 rå äggula
1 msk senap
2 tsk senapskorn
1-2 tsk salt
1/3 tsk vitpeppar
1 msk vinäger
1½ dl grädde
Knäck ut gulan i en skål. Krossa senapskornen lätt. Blanda i senap, senapskross, salt, vitpeppar och vinäger. Vispa grädden rätt ordentligt. Rör försiktigt ner grädden i äggulekryddningen så det blandar sig väl. Servera till strömmingsrätter!
Stefan Haase
(Sidan uppdaterad: 2020-04-26)