Midsommarfirande i Kluckartäppu Lau 1995

Med midsommarfirandet vid Lau bygdegård på 50-talet i minnet, ställde jag frågan vid ett styrelsesammanträde i Lau Hembygdsförening våren 1995, om det skulle gå att ordna en midsommarfest och klä en midsommarstång i Kluckartäppu. Styrelseledamot Ove Silvén tyckte tiden var för kort men ordföranden Stefan Haase sa att arbetet med Kluckartäppu var klart samt att bord och bänkar hade ju Allan Larsson hämtat dit så det kunde ju vara trevligt med en invigning på samma gång.

Jag tog på mig uppdraget att försöka få ihop ett program för dagen med ca. 2 timmars underhållning. Ove Silvén fick rätt, tiden var knapp, många ”artister” var upptagna på annat håll men till slut lyckades jag få ihop ett program med vår präst Nils Huhta som välvilligt ställde upp, sångflickorna Mikaela Larsson Tove Lindström och Emma Olsson, Katarina o Björn Björn silverbasharpa, Stig Larsson dragspel och Martin Karlsson cittra och Bernt Hallgren ställde upp med kimbning i kyrktornet.

Gullvi Larsson gjorde affischer, och i samarbete med övriga ansvariga i Lau Cafe´o Hantverk delades bladet ut till alla i bygden o socknar runt omkring.

Bernt Hallgren och Allan Larsson hämtade björkar till en midsommarstång och sockenborna hjälpte till med att klä.

Midsommarafton kl.13.00 höll ordförande Stefan Haase ett välkomst/ invigningstal för ett hundratal besökare, där han berättade om arbetet med Kluckartäppu. Nils Huhta talade sedan utifrån psalmen ”Den blomstertid nu kommer”, samt om blommor, växtlighet och den skira grönskan. Katarina Björn och Björn Björn underhöll sedan på nyckelharpa och silverbasharpa.


Flickorna Mikaela Larsson Tove Lindström och Emma Olsson underhöll sedan med sång och musik på flöjt och tvärflöjt. Stig Larsson och Martin Karlsson spelade sen på dragspel och cittra.

Efter att Gullvi dansat runt midsommarstången med barnen bjöds de på glass i Hanverksbodi, övriga besökare åtnjöt medhavd kaffe eller köpte kaffe o bröd av damerna i Hantverksbodi. Avsmakning av Gotlandsdricka fanns också till förfogande för de som ville ha i Kluckartäppu. Tyvärr blåste det ganska friskt denna dag så midsommarstången fick bindas upp ordentligt. Klockan 15.00 var det dags för den avslutande kimbningen av Bernt Hallgren.

Året därpå 1996 utökades programmet med dans av När o Lau Folkdanslag samt att midsommarstången ändrades till en gammal modell som hittats på ett foto taget av Mathias Klintberg från 1900-talets början ,stången kläddes kvällen innan och midsommarstången har blivit vida berömd vilket är väldigt roligt.

1997 kontaktades Allan Nilsson När, som spelat och ställt upp med sina musiker i många år, ”Ja kummar!” svarade Allan alltid när jag ringde.

Bernt o Sonja Hallgren renoverade den gamla likvagnen från år 1910, de gjorde ett fantastiskt arbete, vagnen visades upp i några år på midsommarafton.

Prästen Nils Huhta och jag , som då var klockare, hade en förättning i Lau kyrka våren 1996. I väntan på den träffade vi Märta Edlund Gumbalde, på kyrkogården. Hon uttryckte sin glädje över midsommarfiranden i kluckartäppu men undrade om det inte gick att ordna sommarpsalmer i kyrkan innan kimbningen? Nils Huhta sa att han skulle ordna det.

Tacksamhetens tankar går till Märta Edlund, 91 år nu boende i Uppsala, som kom med denna önskan och till den numera avlidne prästen Nils Huhta som föreslog att kollekten vid sommarpsalmerna skulle tillfalla Lau Hembygdsförening.

Jag är glad över att få vara en av dem som startade midsommarfirandet i kluckartäppu och deltagit de första 10 åren. Publiksiffrorna har utökats från år till år, en del ser midsommarfirandet som en ”haimkumstdag” de kommer hem o träffar gamla bekanta. Kimbningen och psalmsången ljuder högt i Lau kyrka.

Alla trivts och har trevligt på midsommarafton!

All Lycka och fortsatt välgång till Lau hembygdsförening!

Några tankar om åren som gått…

Text: Evy Larsson den 25 maj 2015

(Sidan uppdaterad: 2018-11-01)