Hembygdskvällen
I år gick hembygdskvällen av stapeln vid kastalruinen och kyrkan. Omkring 40 personer samlades vid ruinen och prästgården och lagom tills alla hade kommit, började det regna! Men det var inte så kraftigt, så alla stannade kvar. Stefan berättade om att det här varit Lau-bornas samlingsplats i årtusenden för religiösa och politiska möten. Han berättade om kastalen och vad den jättelika byggnaden kan ha använts till och om prästgården, vars bostadshus byggdes samman med kastalen på 1200-talets mitt. Vi såg på området väster om ruinen, där prästgårdens ekonomibyggnader har legat och om brunnen, som vi tänker leta rätt på. Stefan visade försök till rekonstruktionsbilder av kastalen och prästgården och vi gick runt platsen, för att se hur det kunde ha sett ut från olika väderstreck.
Efter detta gick vi över till kyrkan, där Stefan visade bilder på hur kyrkan sett ut förut, främst hur taken varit utformade. Genom att sätt bilder från olika Gotlandskyrkor, kan man få fram hur Lau kyrka såg ut före ombyggnaden av koret på 1280-talet och genom att lägga till ett passande torn, kunde vi se hur Lau kyrka var tänkt att se ut. Vi såg på olika delar av kyrkan, bla gaveln från det gamla koret, som syns i sydfasaden. Invändigt redogjorde Stefan för kyrkans utseende med det gamla koret, då det var en vägg mellan långhuset och koret med en triumfbågsöppning ungefär där avsatsen i golvet nu är och hur koret var uppdelat i ett kapell vardera åt norr och söder och ett kor med absid längst i öster.
Det var en intresserad åhörarskara och visningen tog betydligt längre tid än beräknat. Då kaffetörsten var stor, skyndade alla till bygdegården, där kaffekommittén hade ordnat den begärliga drycken tillsammans med läckra bakverk. Efter kaffe var det frågestund, varvid många spörsmål ventilerades. Om du som läser detta är intresserad av hur Lau kyrka och prästgård/kastal kan ha sett ut, finns det en artikel om detta på hemsidan www.lau.se. Klicka här för att läsa artikeln.
(Sidan uppdaterad: 2016-08-08)