Gott och Blandat från sommaren
Traditionsenligt slogs gravfältet Bandeläins Täppu på måndagen en vecka efter midsommar. Några medlemmar samlades med röjsågstrimmer och gräsklippare, samt räfsor och skottkärra. Snart var slänten mot vägen, en bit av hagen och området nere vid gravarna slagna och fint räfsade. Vädret var nådigt, så arbetet gick bra. Efter uträttat värv följde en god och trevlig kaffestund som Gittan hade bakat till.
Den 1 juli hölls den sedvanliga hembygdskvällen i bygdegården. Trots att det var en av sommarens finaste kvällar, kom c:a 40 personer för att lyssna på föredrag, dricka kaffe och umgås. Stefan hade satt ihop ett program med bildhjälp av Anders och vid visningen var Andrea Wästlund behjälplig med det tekniska, så allt fungerade perfekt. Stefan berättade om varför Lau kyrka ser ut som den gör och hur det var tänkt att kyrkan egentligen skulle ha sett ut. Likaså presenterade han kastal- och prästgårdsruinen och visade skisser, som Nette Lövgren hjälpt till med, på hur detta byggnadkomplex hade sett ut i sin glans dagar. Detta material kommer att bearbetas och presenteras i en artikel här på hemsidan under hösten. Efter föredraget serverades kaffe med dopp som damerna ordnat och ett glatt sorl bredde ut sig mellan borden.
Efter en idé av Burgsviksborna och Närkarna, som arbetar med att återställa sina badstränder, anskaffade hembygdsföreningen enkel utrustning för att ta hand om släke. Gunnar köpte in en grep och en kratta och brännmärkte dem så man skall veta ett de tillhör hembygdföreningen. Han tillverkade också en liten informationsskylt, där vi ber strandbesökarna att hjälpa till att samla ihop släken. Börje och Stefan grävde ner ett litet cementrör precis där man kommer ner till stranden och i röret ställdes redskapen och skylten sattes upp intill. Detta var tydligen tillräckligt för att det inte skulle flyta iland nån släke! Smedberg från Ekeby gjorde sandstranden fin till badsäsongen med sina maskiner och Robert har slagit parkeringsplatsen och allt har fungerat utmärkt.
Den 2 juli var det en enkel invigning av grillplatsen i Kluckartäppu för dom så arbetat med den. Mika hade satt upp ett lämpligt band att klippa av mellan två träd, dvs ett blått balsnöre. Anne-Marie var invigare och klippte av bandet till de församlades jubel. Sedan skålades det i körsbärsvin som Gittan ordnat. Därefter tändes kolet, närproducerat på Laus backar. Efter en stund var det varmt och korvar och köttbitar lades på gallret och ett trevligt os spred sig över lunden. Grillmaten intogs med förtjusning och sköljdes ner med en öl. Detta var en trivsam stund med ovanligt nog stilla väder.
Måndagen före Lau Basar slår och fejar hembygdsföreningen och gör fint vid området runt och ovanför Lau Käldu, så det skall se riktigt vackert ut när det kommer 100-tals besökare till Lau och Basaren. Det trimmades och klipptes överallt, särskild möda las ner på att göra backsluttningen fin. Det blev ett proppfullt lass med gräs och kvistar att köra bort. När arbetet var klart intogs matsäck vid bordet uppe på backen, en trivsam stund. Dagen därefter klippte Stefan gräset. Så fin som i år har nog Käldu aldrig varit!
Den 21 juli åkte Lasse, Johan och Oliver Ljunggren, Boen, Rolf och Curt Lindström, samt Robert Karlsson och Göran Lindén ut på Skrapholmen för att måla klart byggnaderna där ute. Det gjordes ett gott arbete under dagen och alla byggnader blev färdigmålade. Trevlig samvaro med korvgrillning mm tillhörde arbetsdagen. Några dagar senare åkte Robert och Börje ut och monterade den nya dörren på redskapsboden som Börje tillverkat. Nu är alla byggnaderna i gott skick.
På kvällen den 21 juli var det dags att ta en cykeltur i socken. Gunnar och Stefan hade i förväg satt ihop ett litet häfte med Masse Klintberg-bilder, text och kartor på sådant vi skulle se längs vägen. Turen var särskilt inriktad på de arbetartorp som kom till från omkring 1840 fram till förra sekelskiftet. Vi såg på Masses bilder från dem för drygt 100 år sedan och hur de ser ut idag. Bla såg vi det torp som Masse köpte in 1907, han var den förste sommar-Lauboen! Vi såg också hur öppet landskapet var på Masses tid och hur igenvuxet det är idag. Vi passerade Bogs forna gårdplats under backarna och Daustäde nära skjutbanan och pratade om den stora hamn och handelsplats som legat där. Vi cyklade längs Strandvägen, passerade den gamla fiskeplatsen Nöigärde och tog oss bort till Gamla Badplatsen. Där intog vi matsäcken på stranden. Det var en trevlig men kall och blåsig tur med regnet hängande i luften. Trots det deltog nära 20 personer, vilket visar att man är intresserad av sin bygd!
(Sidan uppdaterad: 2015-09-15)