Bussresan
Årets resa gick västerut med ett 30-tal deltagare som med tanke på det varma vädret uppskattade luftkonditioneringen i bussen.Första stoppet var vid Petarve vattensåg där Arne Hellgren tog emot och berättade om sågen och dess historia. Sågen är omsorgsfullt restaurerad och funktionsduglig. Tyvärr fick vi bara ana oss till hur det ser ut när hela det sinnrika maskineriet är igång eftersom torkan i stort sett torrlagt vattenådran. Det var nära att sågen, som också innehåller en kvarn, revs när ån rätades ut i samband med en utdikning men tursamt nog lämnades den sista biten av ån orörd vilket räddade sågen/kvarnen.
Klicka på en bild så visas den förstorad
Efter besöket vid sågen åkte vi till museet efter världens främste barrystonsaxofonist under 1950-60-talen Lars Gullin. Han var född i stationshuset i Sanda och växte upp där. Ett enkelt och rörande museum, man skall egentligen gå dit ensam och uppleva stillheten och musiken. Gunvor Malmros tog emot oss och berättade både om husets historia och om Lasse Gullin.
Vid Pensionat Warfsholm berättade nya ägarinnan Sanna Kleven om platsen, Willy Wöhler som byggde det stora snickarglädjehuset med torn 1899 och om sitt arbtete med att rusta upp anläggningen på rekordtid. Vi serverades en mycket välsmakande lunch
Därefter besökte vi Koviks Fiskerimuseum där Stefan berättade om fiskelägets historia, om museets skapare konstnären Erik Olsson Sanda och om kapellet som byggdes 1965 och är öppet för alla religioner.
Sist besökte vi Västergarn, där Stefan berättade om samhället som byggdes här under vikingatid och medeltid med ambition att bli en stad som kunde konkurrera med VIsby. Man hade stadsplan med hus, en stadsvall omgav samhället och man hade två kyrkor, en från 1100-talet och en påbörjad kyrka från 1200-talet. Vi såg på ruinen efter 1100-talskyrkan och ruinen efter kastalen och tog en titt på klockargården från 1700-talets mitt. Sist besökte vi kyrkan invändigt, en vacker intim liten kyrka, Gotlands minsta.
En spännande detalj är man hade byggt ett stort magasin i sten liknande de magasin som delvis ligger vid Strandgatan i Visby. När tiderna senare blev sämre lät ägaren/ståthållaren riva magasinet och släpa de väsentliga delarna till Skåne (Gotland var ju danskt då) och återuppbyggde det till det som idag är Glimmingehus!
(Sidan uppdaterad: 2018-08-09)