Denna kålpudding har betoningen på pudding! Den går att förenkla.
6 pers
1 kg skuren kål
500 g blandfärs
2 lökar
Smör
1 kokt potatis
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 ägg
5 msk Kikkoman soja
6 msk ljus sirap
3 msk kalvfond
½ msk salt och 1 tsk peppar
Sätt ugnen på 200. Skär bort stocken och den grövsta nerven i kålbladen och skär bladen i bitar. Koka bladen 5-10 min så de blir mjuka. Skär och grovhacka lökarna. Häll av kålbladen. Fräs löken och kålbladen i smör i en stekpanna. Mosa potatisen i en liten skål, häll i mjölken och ströbrödet och blanda. Häll detta i kålröran.
Tippa färsen i en bunke, kläck i de två äggen och blanda runt. Rör i sirap, kalvfond, salt och peppar. Blanda detta med kålröran till en smet. Ta upp en klick och stek en platt plätte i stekpannan och smaka av. Kanske behövs nånting mer för den goda smakens skull!
Smöra en stor form och håll i smeten och jämna till ytan. Strö ev ett tunt lager med farinsocker ovanpå. Grädda i 45-60 min.
Servera med kokt potatis, lingonsylt och inlagd gurka. Ett välsmakande lageröl passar bra till, tex Brooklyn lager.
Stefan Haase
(Sidan uppdaterad: 2020-04-27)