Denna soppa göres lämpligen i en stor sats, så man kan frysa ner flera askar av den och ha vid senare tillfällen. Soppan fungerar både som en mellanrätt vid en middag och som lunchmat tillsammans med smörgås.
3 stora gula lökar
500 g rimmat fläsk
Lite vitpeppar
1 dl olivolja
3 köttbuljongtärningar
1 grönsaksbuljontärning
2 msk torkad timjan
2 msk rörsocker
Salt och peppar
Skär bort fläsksvålen om sådan finnes. Skär fläsket i 1 cm små tärningar. Sätt stekpannan på rätt hög värme och lägg i en klick smör. När smöret börjar fräsa, häll i fläsktärningarna och peppra dem lite. Stek dem tills de tagit färg och börjar bli bruna. Häll ner fläsktärningarna och flottet i tomatgrytan. Häll i rörsockret. Rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan i djupa tallrikar eller i stora koppar. Garnera med lite klippt persilja.
Det funkar faktisk utmärkt med ett fylligt rödvin till denna soppa!
Stefan Haase
(Sidan uppdaterad: 2020-04-26)