4 pers
6 morötter
1 rödlök
1 knytnävsstor bit rotselleri
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 köttbuljongtärning
Salt och peppar
1-2 tsk torkad timjan
1 drygt dl ärtor
Häll upp vattnet i en kastrull och låt koka upp. Under tiden, skala morötterna och skär dem i ½ cm stora kuber. Skala rotsellerin och skär den i ½ cm breda skivor. Skär skivorna i ½ cm breda stavar c:a 3 cm långa. Skal löken, dela den på längden i fyra bitar. Skär bitarna i 3-4 mm breda strimlor. Smula i buljongtärningarna i det kokande vattnet och rör runt. Häll i morötter, lök och selleri, salta och peppra och ta i en del av timjanen. Koka i c:a 10 min till grönsakerna blivit mjuka. Smaka av. Ev mer timjan, kanske mera salt och peppar. Ta till sist i ärtorna, de behöver bara bli varma, inte koka.
Soppan kan med fördel utökas med stekt strimlat nötkött i små, små bitar. Stek då köttbitarna i smör med lite salt och peppar samtidigt som du skär grönsakerna. Häll sen i köttet med stekskyn i soppvattnet efter grönsakerna. Smörgås med stark sveciaost är gott till och en sval öl, typ Wisby Pils.
Stefan Haase
(Sidan uppdaterad: 2020-04-26)